torsdag 22 oktober 2015

Husbygge Norgård


Husbyggeri är något av det roligaste och mest intensiva vi gjort. Allt, precis allt ska tas beslut över, från taklutning, fönsterstorlekar, (i vårt fall snöade vi in på vikten av att glasmåttet skulle vara stående före karmmåttet) råspont, gips, kök, toa, kakel, handtag, golv, lister, snickarglädje, fönsterinramningar, fasadfärg, inomhusfärg, knoppar, dörrar...name it! Det var skönt att bara färdigställa första våningen i denna etappen...

Vi borrade för bergvärme och det gjordes en rejäl sula som sedan torpargrunden murades upp på, sedan gjöts det ett valv på grunden med värmeslingor i...
Väggarn byggdes av lokala snickare i en hall och lyftes dit sektionsvis.
Knappt åldrats på nära tjugo år....
Alla ni som byggt hus känner säkert ihåg känslan av att bottenplattan ser pytteliten ut innan väggar och  inredning kommer dit. Här blivande kök och matplats mot sydväst.

Övervåning och takstolar... 
Snickarfirman ville som de brukar och är enklast, leverera sektionerna med ytterpanelen påspikad men då hade vi fått en midja mitt på fasaden, men husnördarna ville INTE det; för så såg inte husen ut som byggdes runt 1910.
Nederst på väggarna läktades det upp dubbelt för att kunna fästa en rejäl 'solbänk' som förr hade som syfte att skydda grunden mor väta. 
Takkupan ville vi ha upp till husets nockhöjd som på gammalt vis och så spikades det råspont. Vi var måna om att inte huset skulle ha för klena simsar. Å vad snickarna var trötta på oss emellanåt...
Taklagsfest med familj och vänner på tomten framför.
Här baksidan som först saknade takkupa, det kom vi på att söka bygglov för och bygga innan maken började bygga väggar och inreda övervåningen. 
Under taksimsen byggdes 'lådor' som kläddes med pärlspont, i mötet mellan tak och vägg skulle här sedan upp ett pärlband och på det en hålkärlslist upp i mötet mellan taklåda och pärlband.

Vardagsrummet, råspont och gips...
Känslan när köket monterades...
Kakelugnen ramlade vi på hos Cronspisen i Kållered, det var en utställningsugn som den goa gubben i butiken visade oss en av flera gånger då vi var dit. Som vi häpnade när det var just en rund de skulle sälja ut! Det var två år före husbygget så ett ton betongklump med kakel på fick bo i svärmors garage under tiden. Det var gjort en extra förstärkning i husgrunden och en trepipig skorsten intill.
Maken tillverkade spiskupan och pysslade med specialbeställda golvlister och foder...
Livet bestod av jobb, beslut, städa, måla, repeat. I ett graviditetstrött töcken...

Här kommer bilder på resultatet, från början var vardagsrummets väggar också vaniljgula men snart fick vi värmeslag och målade vitt...
Mer bilder följer framöver och på instagram ;)
Att finna bilder på kökets orginalfärg och träbänkar va inte lätt, håll tillgodo med två små troll...

Såhär ser köket ut idag, målat i en ljust grå ton med matta mörkgrå stenbänkar. Mässingknopparna blev jag nyförälskad i när den gula färgen försvann.

Glasverandan idag med ett tillfälligt bord 

Vardagsrum

Toalett
Vårt sovrum idag



Husets framsida. Det gick flera år innan altanen kom på plats, furstukvist och övervåning var prioriterat. Den röda ladan som är gästhus och garage restes upp sommaren 2013 men blev först helt klar nu under denna hösten 2015. 
Även plattor blev lagda under sommaren framför och runt ladan.
Nu räknar vi att de stora projekten faktiskt är gjorda, framöver blir det att underhålla, förändra lite inne, måla, göra något plank och ta hand om huset 
Detta är verkligen vårt hem, en plats som vi utformat från grunden och älskar...❤️ /Ella






















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar