söndag 27 mars 2016

Påsk i Norgård

Påsken är högtiden med mest traditioner och vår familj vill aldrig resa bort då, julens traditioner kan man ju ta med sig men det går inte att flytta på en påskefyr...

Men mer om fyren i nästa inlägg, här kommer påsken i Norgårds hus...

Välkommen till oss...
Äggost och bak kräver sina ägg så jag passade på att blåsa ur till dekoration - kokade i rödbeta och rödlök men det blev inte nog så riven rödbeta fick ligga runt över natten. Sen blev det en reè utav en loppad krans, utblommad pärlhyacint och fjädrar..
Så till äggosten, vår Bohuslänska specialit'e som de äldre menar att det tar hela dagen att göra för att den ska stå på plattan på lägsta värme många timmar...tack och lov har tillvägagångssättet rationaliserats, jag kör på högsta värme och ser till att röra ofta med bred platt träslev så det inte bränner vid, vissa kör den tillockmed i micron...
Äggost
4½ lit standardmjölk
6½ dl filmjölk (eller hälften fil och hälften gräddfil)
3 dl grädde
12 ägg

* vispa sönder ägg tillsammans med fil och grädde i stor kastrull, ha sedan i mjölken och ställ på högsta värmen på spisen.
* rör med plattslev varsamt och ofta, förbered under tiden antingen en ägggostform eller ett durkslag (jag brukar lägga en spetsgardin i botten för fint mönster), se till att formen kan rinna av och ha en hålslev redo.
* när det börjar skära sig och första ansatsen till bubbla kommer, ta av från värmen och lägg lock på kastrullen i 2-3 minuter, ställ på värmen till nästa bubbla och dra sedan av och börja sleva upp.
* varva äggostsmeten med 1-2 dl socker och fluffa till med gaffel mellan varven. Låt svalna och ställ i kyl minst en halv dag. 

Servera med sylt eller färska bär och liten klick grädde. Högre upp i bohuslän äter man äggost till sill men här i vår skärgård är det en dessert.
Du vet om du lyckats med äggosten om den är len och krämig, liknar den 'kork' i konsistensen har du det inte, då har den kokat upp för mycket... lycka till!

Pynt och dukning...
Vad glad man blir när det finns fina fjädrar att köpa i pudriga färger! 
Mina andra dekorationer på bordet blev blommor som senare ska planteras ut köpte bara några kvistar med snittblommor...
Här ser ni vår dukning vid långbord som rymde 20 personer och vi konstaterade att det går att duka för fler nu efter vår renovering då vardagsrummet ökade med 14kvm, utan att adoptera bort soffgruppen :)
Penseer och en stenpartiväxt inlindade i vaxat papper, den svarta löparen är en loppad linnelängd och lökarna ska ut i pallkragarna.
Vi har en härlig kompiskrets som mer än gärna lagar till knytkalas och det blev en fantastiskt god buffe, det räcker ju liksom till att ordna huset och stötta upp med diverse, ett koncept som är tvunget om man ska vara många, eller vad tycker du?

Kvällen blev lyckad, trots att vi var nådigt trötta av förkylning och uppevakande nätter för att få hem den granletande 15åringen...mer om grankriget i nästa inlägg;)

Kramiz Ella



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar