måndag 28 mars 2016

Påskefyr och grankrig

Ni såg kanske dokumentären 'Grankriget' i SVT2 under skärtorsdagens kväll, om inte - läs här först innan ni kastar er på play, eller så ser ni den ej...(länk längst ner i detta inlägg)
Men till följd av att kommunen förbjöd eller bebyggde fler och fler platser att elda på så har det nu blivit kvar en fyr på Fotö, två på Hönö, två på Öckerö, en på Hälsö och jag tror att de mindre öarna också har en brasa var (10 öar i kommunen)
Det är inte konstigt att det har uppstått en tävlan om vem som har flest granar...
Givetvis förekommer det bus och incidenter som vi alla vill slippa, men att se sina grabbar klä på sig varma kläder mellan jul och påsk för att leta gran och komma hem rosiga i kinderna är härligt att se i dessa 'skärm'tider.
Den stora aspekten i det hela mot fyrarna har varit att man har stoppat in spillolja och bildäck för att få bättre fyr, en mätning av farliga halter av gifter i jorden runt eldningsplatserna gjordes i fjol och det var inga roliga resultat, film om denna mätningen finns här:
I år har kommunen fört en bra dialog med markägare och påskefyrsbyggare och avtal har fattats mellan parterna att endast miljödiesel och matolja ska användas för att undvika att cancerogena ämnen sprids över markerna.
Många röster talar mot våra fyrar men när man hör de positiva rösterna, ser mängden människor som engagerar sig och alla som besöker fyrarna så kan man stilla sammanfatta att det är en tradition vi vill bevara.
Men framåt småtimmarna på påskaftons morgon är det eld upphör och vissa ser till att få ett par timmars sömn för att sedan kl 06 börja plocka fram granarna ur alla gömmor som motståndarlagen inte hittat och tjyvat bort.

Vissa är måna om att sin egna gran blir levererad säkert till rätt fyr...

Först ståltunnor, sedan en rejäl resegran som det fästes vajer i och efter det packas alla julgranar i den till en så jämn och fin fyr som möjligt.
Det är de äldre som är högst upp, packar, delegerar och styr...
De yngsta drar gran från vägen upp till berget, mellanåldern släpar uppför berget till fyren...

Denna vyn har vi från vårt hus, men man stannar ju inte hemma ändå, stämningen på berget vill man inte missa..
Fyren tändes tidigast klockan 22, narrefyen först för att lura motståndarlagen (vars fyrar är på synliga berg) att tända före för man vill helst tända sist...

Man tänder fyren genom att säkert tio grabbar tar varsitt nödbloss och sticker samtidigt i fyren och hejjarklacken är massiv....
Och visst brann det bra!? Utan däck och spillolja.

Efter fyren vid vårt kan ung som gammal slinka in till kyrkan och få sig en korv och delta i ungdomsgudstjänst...

Tack Barbro Strömblad för dina fina bilder!

Här kommer länk till dokumentären, om du tittar in på den så skriv gärna funderingar här nedan...
http://www.svtplay.se/video/7349102/grankriget/grankriget-avsnitt-1
Kramiz Ella




2 kommentarer: